Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Kac-kac kukac

2009.01.22. 10:00 - csokkerka

Címkék: kocka egyszerű bemelegítő sok játékos

A KAC-KAC KUKAC egy szórakoztató játék dominókkal és kockákkal. Na de persze nem hagyományos kockákra és dominókra kell gondolnunk, hiszen itt nagy szerepük van a kukacoknak.

A játék 16 dominót tartalmaz, 21-36 értékekkel, minden kövön különböző számú kukac található, 1-4 értékben. Minél magasabb értékű egy kő, annál több kukac van rajta, mivel annál nehezebben lehet megszerezni. Ezeket a köveket növekvő sorrendben, egymás mellé az asztal közepére helyezzük. Ezen felül 8 dobókocka tartozik a játékhoz, ami abban különbözik a hagyományos kockáktól, hogy a hatos helyén egy kukac található, aminek értéke öt.

A játék során a soron következő mind a nyolc dobókockával dob. Ezután a dobásból ki kell választani és félretenni egy szimbólumot, de abból az összest. A játék során arra kell törekednünk, hogy minél nagyobb pontszámot dobjunk. Amennyit dobunk, azt a dominót tudjuk megszerezni magunknak, és minden megszerzett követ egymáson gyűjtjük magunk előtt. Nehezíti a dolgot, hogy egyszerre csak egyféle értéket tehetünk félre, tehát például a képen látható esetben a legjobban az ötösöket vagy a két kukacot érdemes kivenni, hiszen ezzel elég sok, azaz tíz pontot tudunk félretenni. Ezek után a maradék kockákkal újra dobunk, de itt már nem szedhetünk ki olyan szimbólumot, amit már félretettünk. Tehát a következő képen látható, hogy kitettünk már kukacokat, egy négyest és egy ötöst, vagyis ebben az esetben már csak a hármast tudjuk választani. 

Ám dönthettünk volna úgy is, hogy az elért 29 pontnál megállunk, ekkor a képen látható esetben két lehetőségünk van, mivel a 29-es kő már nincs a sorban. Ilyenkor vagy elviszünk egy kisebb értékű követ a sorból, például a 27-est, ám ekkor csupán két kukacot tudhatunk magunkénak. A másik lehetőség, hogy ellopjuk játékostársunktól a 29-est, és így, már három kukacot szereztünk meg. Lopni csak akkor lehet, ha pontosan dobjuk ki az értéket, és ha az valamelyik játékos legfelső dominója, ha már rákerül egy másik kő (úgymond: le van védve), akkor csak egy kisebb számú dominóval kell megelégednünk.

Ezen kívül még egy szabály van, nevezetesen, ha dobásunkban csak olyan szimbólumok szerepelnek, amiket már félretettünk, akkor sajnos bebuktuk a kört. Ilyenkor, ha már volt megszerzett dominónk, akkor a legfelső követ vissza kell tennünk a sorba, és a legmagasabb értékű követ le kell fordítani, vagyis azt már nem lehet megszerezni. Ha viszont még nem szereztünk egy dominót sem, akkor nem történik semmi, a következő játékos következik.

A játéknak akkor van vége, ha elfogy a sorból az összes dominó. Ekkor összeszámoljuk, hogy kinek hány kukacot sikerült összegyűjtenie. Értelemszerűen az nyer, aki a legtöbbet szerezte meg.

Ez a játék gyors (kb. 20-30 perces), pörgős, izgalmas, vicces, és pozitívuma még, hogy viszonylag sokan lehet játszani. Szerintem a KAC-KAC KUKACOT hívhajuk amolyan partyjátéknak, hiszen nem túl bonyolultak a szabályai, akár beszélgetés, sörözgetés közben is megállja a helyét. Saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy annál élvezetesebb a játék, minél inkább megpróbálunk kiszúrni a másikkal, azaz, ha előszeretettel lopjuk el társaink dominóit, mivel a harc a kukacokért izgalmassá teszi a játékot. Összefoglalva, csak jót tudok mondani a KAC-KAC KUKACRÓL, mindenkinek, aki könnyed szórakozásra vágyik, csak ajánlani merem.

Végül annyit jegyeznék még meg, hogy a játék szerzője Reiner Knizia, akinek a neve elég jó márkának számít a társasjátékok világában.  Szóval biztosak lehettek, hogy találkoztok még az oldalon ezzel a névvel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr9894296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigbill 2009.01.22. 22:05:42

Igen,igen,igen!Ez egy jóó játék!De egy igen fontosat kifelejtettél Csokkerka:a szívatást,az a legeslegjobb.

bigbill 2009.01.22. 22:14:27

Na jó,már végig is olvastam,pedig nem volt rövid,,tehát a kiszúrás a lényeg!

*Badi 2009.01.25. 21:15:40

Valóban egy szórakoztató játék, ami mellé ki kell készíteni a ropit és a piát. Persze nem árt figyelni az éppen soron lévő játékost dobását. Szerintem a legélvezetesebb, ha 4-5-6 játékos játsza, 7-8 játékosnál már túl "sokat" kell várni, mire újra rád kerül a sor / főleg ha sokat tétovázó játékos is van a csapatban :)/, valamit max. játékos esetén növekszik a lopások száma is, így egy menet eléggé el is húzodhat.
Ami még a játék ravára szól, hogy nagyon igényesen van elkészítve.
süti beállítások módosítása