Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Retrojáték: Cluedo

2009.02.13. 19:30 - neander

Címkék: retro rövid táblás sok játékos

Retrojáték sorozatunkat egy kereken 60 éves játékkal kezdem meg, ami a 90-es évek elejei társasjáték-inváziónak köszönhetően kis hazánkban is elég sokan megismerhettek. Ahogy azt a címből ki lehet találni, a bűnügyi játékok koronázatlan királyáról, a Cluedo-ról van szó. Ha jól emlékszem, olyan 93-94 környékén volt szerencsém először kipróbálni a társast, ami már az első pillanattól kezdve lenyűgözött. A Ki nevet a végén szocializálódott fejemmel el sem hittem, hogy egy játéknak egyáltalán lehet története, pláne nem egy véres bűnügyi sztori, ami a Cluedo kiindulópontját képzi: a Tudor Villa pincébe vezető lépcsőjének tetején holtan találják Dr. Black-et. A halál oka: gyilkosság, az elkövető pedig kizárólag a vendégek és személyzet közül lehet valaki. A gyanúsítottak névsora a következő: Mustard ezredes, Plum professzor, Green atya, Mrs. Peacock, Miss Scarlett és a takarítónő, Mrs. White. A játék során nyomozók bőrébe bújva kell kiderítenünk, vajon hol, milyen eszközzel és ki gyilkolta meg szegény, jóravaló Dr. Black-et.

A 17 éves magyar kiadás

A Cluedo tipikusan olyan társas, ami az egész családnak készült: összesen hatan játszhatják, a szabályai egyszerűek, a szerencse nem olyan meghatározó a végkimenetelt tekintve. A játék alapvető elemei a következők: egy tábla a Tudor Villáról, ami a játékteret képzi, hat-hat figura a gyanúsítottakról és a fegyverekről, illetve 21 kártya a szobákról, lehetséges elkövetőkről és gyilkos eszközökről. Első lépésként mind a három csoportból kiválasztunk egy-egy kártyát, és elrejtjük a kellékek közt található fekete tasakba. Ezeket a lapokat senki sem láthatja, hiszen a játék célja az, hogy rájöjjünk, ki mivel és hol követte el a gyilkosságot. Ezek után a maradék lapokat szétosztjuk, mindenki választ magának egy karakterbábut és elkezdődik a játék.

A tábla egy része

A játékosok dobókockával dobnak és a mezőkön lépkedve közelítenek egyes szobák ajtaja felé. Ha belépnek egy terembe, gyanúsíthatnak, amihez meg kell jelölniük egy személyt és egy fegyvert. A soron következő játékos a lapjai közül kiválasztja azt a kártyát, ami szerepel a gyanúsított listán, majd megmutatja. Például én azt állítom, hogy Mrs. Peacock gyilkolt a biliárdszobában, méghozzá egy gyertyatartóval, akkor a tőlem balra ülő játékosnak, ha lapjai között szerepel valamelyik gyanúsításom, akkor azt kötelezően meg kell mutatnia, de úgy, hogy csak én láthassam. Ha a szoba-, a fegyver- vagy a személykártyák közül egy sincs nála, akkor az utána következő mutat, és így tovább. Ha senki sem tud mutatni, és az én kezemben sincsen olyan kártya, ami cáfolná a gyanúsításomat, akkor kinyithatom a rejtett borítékot, hogy megbizonyosodjam, bevált-e a tippem. Ha igen, akkor véget ér a játék és én leszek a detektívek királya, ha nem, akkor a játék folytatódik, de immáron nélkülem. A gondolkodásban segít a nyomozói jegyzet, melyen minden fegyver, szoba és személy be van jelölve, így ha valamit biztosan kizártam, elég csak egy x-et biggyeszteni az adott rubrikába.

A gyilkos fegyverek

Az élvezetes játékmenet alapján az idén 60 éves Cluedo méltán népszerű még ma is. A szabályokat pillanatok alatt meg lehet tanulni, és egy olvasni épphogy tudó elsőstől kezdve a felnőttekig mindenki egyaránt jól tud szórakozni. Egy parti viszonylag gyorsan, akár 15-20 perc alatt is véget érhet, szóval érdemes egyszerre több menetet is játszani, így mindenkinek nagyobb az esélye, hogy legalább egyszer győzedelmeskedjen. A Cluedo népszerűségét többek között az is mutatja, hogy mennyire beépült a populáris kultúrába: filmek, sorozatok hivatkoznak a társasra Mustard ezredest vagy éppen Green atyát emlegetve. Sőt még egy 1985-ös film is feldolgozza az eseményeket. A Clue című mozi DVD különlegességét az adja, hogy több alternatív befejezést is meg lehet tekinteni, melyekben más és más a gyilkos. Ezek után nem csoda, hogy számos különleges kiadás is napvilágot látott, úgy mint Simpsons és Harry Potter változat, vagy a Hitchcock verzió, melyben a rendező leghíresebb karakterei alakítják a gyilkosokat. Számtalanszor játszottam már a Cluedo-val, de még mindig nem tudtam igazán megunni. Persze, baráti társaságban már nem ez a sláger, de ha gyerekek jönnek vendégségbe még mindig előszedjük a szekrényből a bűnügyi dobozt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr82941414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jancsoo 2009.02.19. 11:15:29

Régen nagy kedvencem volt a Cluedo. Ugyanez a kiadás volt meg nekünk is, és sokat játszottunk vele. Az egyetlen hátránya az volt, hogy, ha történetesen Te voltál a leggyanúsabb alak, akkor a játékostársak keresztbe-kasul rángattak a 800 négyzetméteres villában, és ezáltal nem igazán tudtad az eltervezett úton folytatni a nyomozási munkáidat. Ez különösen akkor volt bosszantó, amikor már csak egy helyszínt kellett volna megnézned, de azt sehogysem tudtad elérni...Mi ezt a kellemetlenséget azzal a trükkel hidaltuk át, hogy egyszerűen a dobozban hagytuk a kockákat. Mindenki szabadon "tele-portálhatott" a szobák között. Ami maradt - az a detektívjáték fifikás veleje.
És még egy kis érdekesség: Általában "saját fejlesztésű" nyomozói jegyzetet használtam, amely az eredeti adatokon kívűl, még a játékostársak kártyáiról is "nyílvántartást" vezetett. Ennek köszönhetően, néhány kör után, már abból is értékes következtetéseket tudtam levonni, ha egy játékos, egy másiknak éppen tudodt-e kártyát mutatni, vagy sem. Ez igen nagy tempó-előnyhöz juttathatja a játékost. Ennek ellenére általában nem én nyertem a játékot, mert a meccs végére elég "zavarossá" vált a jegyzetem :)

hgf 2009.03.06. 14:40:06

Az az egyetlen gond a Cluedoval, hogy elég szimpla logikai sémákra épül a megoldása. Egy jó tucat játék után már mindenki tudja, hogyan kell gondolkodni, milyen következtetéseket lehet levonni az adott helyzetben, miért kérdezi ezt meg azt a szomszédja. Unalmassá nem válik ugyan, de azért a puszta gondolkodás nem is sokkal izgalmasabb, mint egy érettségi matekpélda, amit, ha jó volt a tanárod, különösebb gondolkodás nélkül, csak a tanult sémák alkalmazásával könnyen meg tudsz oldani. (Persze most nem beszéltem a hangulatról, a társakról, és mindarról, amitől még jó lehet egy menet.)

Végülis olyan játékosok között, akiknek a szellemi "ereje", a logikája egyforma jó, csak a szerencse dönti el a játékot. Vagy az álmosság :)

kovacs_d 2009.03.06. 17:04:51

Áhh, gyerek korom egyik kedvenc játéka!! Rengeteg kellemes órát szerzett nekünk.

Azzal az állítással, hogy viszonylag egyszerű logikai sémára épül, azért vitatkoznék. Még egy felnőtt is viszonylag hosszú gondolkodást követően derítheti ki a gyilkos kilétét, ugyanis nem csak arra kell figyelni, amit mutattak neked(illetve nem mutattak).
jancsoo: +1 énis a kocka nélküli játék híve lettem, így még tovább csökkentjük a szerencse szerepét. A papiron pedig egyértelműen jegyzetelni kell amit másoknak mutattak! mi is igy csináltuk egy idő után.

Szerintem ez az állítás félreérthető, annak aki nem ismeri a játékot:
"akkor a tőlem balra ülő játékosnak, ha lapjai között szerepel valamelyik gyanúsításom, akkor azt kötelezően meg kell mutatnia, de úgy, hogy csak én láthassam."


"akkor a tőlem balra ülő játékosnak, ha lapjai között szerepel valamelyik gyanúsításom, akkor azt kötelezően meg kell mutatnia, de úgy, hogy csak én láthassam."

Én ebből arra következtetnék, ha nem ismerném a Cluedot, hogy ha a három dolog közül pl. kettő van nálam, akkor mindkettőt meg kell mutatnom, pedig NEM, mert csak azt az egyet amit ÉN választok ki. Na ez ugye megint tovább bonyolitja a játékot.
Ezért használod gyakran a 'blöffölést' vagyis szándékosan kettő olyat kérsz ami tudod hogy senkinél sincsen, így a harmadikra rájössz.

Bár messze nem vagyok egy einstein, de azért nem nevezném szimpla(=átlagos) logikai sémának. Persze kinek mi az... tudom relatív
süti beállítások módosítása