Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Kockajáték - Bas

2011.07.30. 23:37 - csokkerka

Címkék: party rövid kocka egyszerű sok játékos

A Bas egy rendkívül egyszerű, ámde igen pörgős és szórakoztató party játék. Alapjaiban nagyon hasonlít a Svindlire, hiszen itt is néha füllenteni kell, csak nem kártyával, hanem kettő darab dobókockával kell játszani. 

A játékosok körbe ülnek, az első dob a két kockával úgy, hogy a dobott értéket csak ő lássa. Ezek után közölni kell a dobás eredményét a következő szabályok figyelembe vételével:

  • A dobott értéket kétjegyű számként olvassuk fel, ahol a nagyobb szám van a tízesek helyén, a kisebb pedig az egyesekén. Vagyis ha egy négyest é egy ötöst dobtunk, akkor az 54 és nem 45 lesz.
  • Ha egyformát dobunk, akkor basunk van (azaz 22 = 2-es bas vagy 66 = 6-os bas), ami viszont többet ér az előző pontban említett dobásoknál.
  • Ha 21-et dobtunk jól jártunk, mert ez a legnagyobb kidobható érték, így nyilván ezt nem is lehet hazudni, hanem rögtön meg kell mutatni játékostársainknak. 
  • Tehát a kidobható értékek a következő sorrendben überlik egymást: 31, 32, 41, 42, 43, 51, 52, 53, 54, 61, 2, 63, 64, 65, 1-es bas, 2-es bas, 3-as bas, 4-es bas, 5-ös bas, 6-os bas és végül a 21.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valaki elkezdi a kört és dob, bejelenti, hogy mi az eredmény, az utána következő játékos eldönti, hogy vajon igazat mond-e vagy sem. Ha elhiszi, akkor a mondott értéknél mindenképpen nagyobbat kell mondania a saját dobásánál, még akkor is, ha így hazugságra kényszerül. Egyébként így nem is kell megmutatni, hogy mi volt a valós eredmény, csak továbbadjuk a kockákat. Aztán a következő játékosnak szintén el kell döntenie, hogy hiszi vagy sem, és így megy ez addig, amíg valakinek ki nem derül a hazugsága, vagy amíg valaki rosszul nem tippel. 

Ám ha nem hiszi el a soron következő, amit mondtunk, mindenki előtt fel kell tárnia dobókockáinkat. Ha igazat mondtunk, akkor a soron következő játékostársunk veszített egy életet, viszont ha mi lódítottunk, akkor a mi életünkből megy le egy. A következő játékos ilyenkor nulláról indul, tehát azt mond elsőnek, amit akar, nem kell semmit sem überelnie. 

Ha light-osan szeretnénk játszani, akkor minden játékos kap 10 gyufaszálat vagy kártyalapot, ami az életet jelképezi. Ha valakinek elfogy, vesztett. De ha egy kicsit durvább és pörgősebb módon szeretnénk szórakozni, akkor ajánlott némi alkoholos italt is bekészíteni, így amikor valaki egy életet veszít, innia kell.

Szóval mindenki készítse elő a pókerarcot és a jó megfigyelőképességet a siker érdekében!

Összefoglalva tényleg egy nagyon egyszerű és könnyen megtanulható, szórakoztató játékról van szó, amit nyaraláshoz, táborokhoz vagy akár még kirándulásokhoz is ajánlani tudok, hiszen nem túlságosan helyigényes elpakolni pár dobókockát.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr603110075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tony Almeida 2011.11.07. 14:08:00

Ezt 20+ éve játszuk, sajnos egyre ritkábban, hiszen a család szétröppent. Eddig fogalmam sem volt, hogy mi a játék neve.
Sörözés/fröccsözés mellett a legjobb, sírni szoktunk a röhögéstől, hihetetlen szórakoztató. :-)
Mi is gyufaszálakkal nyomjuk!
Köszi a leírást.

Pala 2022.06.04. 01:10:56

Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát!
süti beállítások módosítása