Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Ez egyszerűen GENIAL!

2011.02.08. 14:43 - csokkerka

Címkék: táblás egyszerű kevés játékos

Ahogy azt a cím is sejteti Reiner Knizia Genial nevű társasjátékáról lesz szó.

Valóban egy zseniális logikai játék, amelyben szinte soha nem találkozunk ugyanazzal a felállással, hiszen végtelen variációba tehetjük a korongokat a táblára.

A társas egy játéktáblából, négy-négy pontjelzőből és korongtartóból, valamint egy zacskó játékkőből áll. Ezek a kövek tulajdonképpen két szabályos hatszögből vannak összeforrasztva, és színes oldalukon hat féle színnel illetve alakzattal vannak jelölve. A játék kezdetekor mindenkinek hat darab kő van a tartójában, ebből kell gazdálkodnia.

Minden játékos az első követ csak a táblán jelölt színes hely mellé teheti, a következő körökben már mindenki oda tehet, ahova az adott helyzetben a legjobbnak látja.

Első ránézésre hasonlít egy kicsit a dominó szabályaihoz, hiszen mindenki arra törekszik, hogy egymáshoz színben illő köveket tegyen a táblára. Ennek viszont a dominóval ellentétben az az oka, hogy így jutnak pontokhoz a játékosok, méghozzá úgy, hogy meg kell nézni a hatszög minden oldalához tartozó sort, és a letett színnel egyezőket kell összeadni. Így a végső pontszámot a jelölőn az adott szín sorában kell lelépni.

A megszokottól eltérően itt nem az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti, vagy valamelyik bábuja beér a célba. A játék során érdemes arra törekedni, hogy minden színből hajtsuk a jelölőn a bábunkat, ugyanis az veszít, akinek a leghátul áll valamelyik bábuja. Így megéri néha még a kisebb lehetőségekre is lecsapni, hiszen a játék végén egy pont is sorsdöntő lehet. Viszont azt is érdemes meggondolni, hogy ha egy bábunkkal beérünk a célba, akkor újra mi tehetünk egy korongot a játéktérre. Így növelve esélyeinket a stratégiailag fontos pontok kihasználására.

A játék akkor ér véget, ha elfogynak a szabad helyek a táblán vagy, ha valakinek az összes színű bábuja beér a célba. A Genialt 2-4 játékos játszhatja külön-külön, de párban is élvezetes, hogy hogyan tudják a felek összehangolni és jól összekombinálni a korongjaikat.

Összességében egy nagyon élvezetes és izgalmas, mégis egyszerű és pörgős játékról van szó, amit akár gyerekekkel is lehet játszani. Nekem az egyik személyes kedvencem, hiszen az utóbbi évek egyik legkönnyebb és legszórakoztatóbb táblás játéka, amit mindig szívesen veszünk elő egy vasárnapi ebéd után.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr952646862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása