Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

The Resistance

2012.08.22. 14:31 - jancsoo

Címkék: sci-fi party rövid egyszerű pszichológiai sok játékos

Smith admirális különleges ülést hívott össze a Resistance fedélzetén...

Mint tudják, űrhajónk, a gonosz Birodalommal szembeni ellenállás utolsó bástyája - kezdte mennydörgő hangján, majd egy pillanatnyi hatásszünetet tartva így folytatta: Megmaradt, maroknyi legénységünkön a világ szeme... Egy utolsó, felettébb kockázatos hadjáratra hívom önöket, mely a zsarnok apparátus érzékeny pontjait készül célba venni, öt veszélyes küldetésen keresztül. Az öt misszióból hármat kell sikerrel végrehajtanunk ahhoz, hogy kellőképpen megingassuk az elnyomást, és diadalt arassunk. Ellenkező esetben...- és itt megint megállt egy pillanatra - ...örökre végünk van. 
   Az irdatlan erőfölénnyel szemben, csak precizitásunkra és elhivatottságunkra támaszkodhatunk, ezért feltétlenül számítok a támogatásukra! A sikernek csekély az esélye, ráadásul...- itt látványosan körbejártatta szemét a jelenlévőkön - alapos okom van azt hinni, hogy körünkben köpönyegforgató, birodalmi kémek is ülnek, akik mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy csapatunk kudarcot valljon.
     Akárhogy is alakul hadjáratunk, alaposan vegyék fontolóra, hogy kiben bíznak meg!
.
Köszönésképpen ennyit mondott: 
- Holnap reggel öt órára várom mindannyiukat a parancsnoki hídon, hogy kijelöljem az első misszió résztvevőit. Pihenjék ki magukat!
.
Azzal fogta magát, és megszokott, öles lépteivel távozott a tanácsteremből...
De...közben...mintha egy sanda pillantást váltott volna Whopper-rel és Snipe-pal, csapatunk legfurcsább tagjaival!
.
.
 
 doboz2.jpg
..
 
.
.
.
.
.
.
Na jó, belátom, nem sci-fi regények írásra születtem, de nem hagyhattam ki ezt a kis bevezető jelenetet :)
.
Egy roppant ötletes kis játékot szeretnék bemutatni Nektek, amely nagyobb létszámú (5-10 fős), baráti összejövetelek feldobására született.
.
A következőképen jellemezném: 
Könnyed pszichológiai nyomozgatás és megtévesztés, tudományos-fantasztikus környezetbe ágyazva, party-játékként tálalva. Kis dobozba sűrített, ütős és tartós játékerő.
.
Emlékszem, már akkor azonnal ki szerettem volna próbálni, amikor először tanulmányoztam a játékszabályát. Viszonylag hamar be is szereztem a játékot, de valahogy mégis úgy adódott, hogy néhány hónapot várnom kellett, mire végre (két héttel ezelőtt) kedvező lett a csillagok állása: Öten nekiültünk egy parti Resistance-nek.
.
Nos, mit is mondhatnék...A kis doboz nagyot szólt!
Briliáns példája annak, hogy egyszerű játékkomponensekkel és minimális játékszabállyal miként lehet elképesztő játékélményt és légkört varázsolni. A játék ugyanis mindössze néhány lap kártyával, néhány fakoronggal és egy apró játéktáblával érkezik.
..
.
Alapötlet
.
A játékosok két táborra oszlanak. Ellenállók ("jók"), illetve birodalmi kémek ("rosszak") titkos szerepébe bújnak, hogy a hadjárat sikerén, illetve bukásán fáradozzanak. A hadjárat öt misszióból áll, melyekre különböző létszámú jelöltet kell küldenie a csapatnak. Természetesen mindenki igyekszik a többieket meggyőzni lojalitásáról, hogy bizalmukat elnyerve, missziókon vehessen részt. El tudjuk persze képzelni, hogy egy misszióra küldött birodalmi "tégla" keresztbe fog tenni a küldetés során...
Az ellenállók nyernek, ha öt küldetésből hármat sikeresen véghez tudnak vinni. A birodalmi kémek tábora nyer viszont, ha ezt megakadályozva, legalább három küldetést szabotálni tudnak. Nem túl bonyolult, igaz?
.
pic873991_lg.jpg
.
.
..
.
.
.
 
.
...
..
.
.
.
.
.
 
Előkészítés
.
* A játékosok számától függően összeállítjuk a szerepkártyákat.
  (A "jók" rendszerint többségben vannak.)
.
* Minden résztvevő kap egy szerepkártyát, melyet titokban tart.
  (Kék = ellenálló ="jó") (Piros = kém = "rossz")
.
* Mindenki becsukja a szemét.
.
* A pirosak (kémek) kinyitják a szemüket, tudomást szereznek egymásról, majd újra becsukják a szemüket.
.
* Mindenki kinyitja a szemét.
.
Egy választott, vagy sorsolt játékos magához veszi a vezető-kártyát, és kezdetét veheti a parti.
.
.
Ha csak eddig tartana a játék, már önmagában ez is izgalmas lenne :)
Na jó, lehet, hogy egyesek nem elégednének meg ennyivel, de mindenesetre, már ezen a ponton tapintani lehet a feszültséget...nagyon jó!
.
.
.
A játék menete
.
A játék 5 fordulóból (küldetésből) áll. Mindegyik forduló két fő fázisra oszlik:
.   
   * A misszióban résztvevő játékosok kijelölésére, illetve
   * A misszió végrehajtására.
.
.
1. Résztvevők kijelölése
.
A vezető javaslatot tesz az aktuális misszió résztvevőire. - "kijelölő-kártyákat" tesz le eléjük.
(Hogy az aktuális küldetésre hány főt kell kijelölnie, az a játékosok számától függ, és egy segédtáblázatból könnyen leolvasható. Egy 5 fős játék esetén például, az első misszióra 2 embert kell küldeni.)
.
A játékosok, ezt követően, egyszerre szavaznak, hogy elfogadják-e a kijelölt embereket.
.
.    
    *  Ha a többség nem fogadja el a kijelölést, akkor a vezető tovább adja a vezető-kártyát bal szomszédjának, ezzel átadva a kiválasztás jogát is. Az "új" vezető szintén javasol egy "összeállítást", majd újból szavazás következik. és így tovább...
.
Fontos! 
Ha egymást követő, 5 kijelölést leszavaz a csapat, az egész játékot automatikusan a kémek nyerik, mondván, hogy az Ellenállás képtelen volt megszervezni magát.
.
    *  Ha a többség elfogadja a döntést, a misszióra jelölt játékosok elindulnak a küldetésre.
.
.
.
2. A küldetés végrehajtása (egyszerűbb, mint gondolnátok)
.
A misszióra megszavazott résztvevők mindegyike két küldetés-kártyát kap: egy siker, illetve egy kudarc kártyát, melyekből fejenként egyet, titkon kiválasztanak, és lefordítva az asztal közepére helyeznek. Ez jelképezi közreműködésüket a küldetés során. Az Ellenállás tagjai (ugyebár a "jók") csak a sikerkártyát választhatják, míg a kémek ("rosszak") eldönthetik, hogy a küldetés sikeréhez, vagy kudarcához járuljanak hozzá. A lerakott küldetés-kártyákat megkeverjük és felfordítjuk. - kiderül a misszió eredménye...
pic866479_md.jpg
.
* Ha minden küldetéskártya siker-t ábrázol, a misszió sikerrel zárult -> Az Ellenállás ír egy pontot, melyet egy kék koronggal jelzünk a játéktáblán.
.
* Ha csak egy kudarc is bekerült a missziókártyák közé, a küldetés megbukott! -> A kémek írnak egy pontot - ez esetben egy piros korong kerül a táblára.
.
Ha ez nem az utolsó (ötödik) küldetés volt, akkor a vezető-kártya ismét tovább vándorol, és folytatódik a játék, a következő küldetés résztvevőinek kijelölésével.
.
Az a tábor nyer, amelyik előbb ér el 3 pontot.
.
Kész. Nincs tovább!
.
                                                * * * * *
..
Elég egyszerű a játékszabály, nem igaz? Véleményem szerint bárki, 3 perc alatt megtanulja.
.
Egy lejátszott parti átlagosan 20-25 percet vesz igénybe, amiből kb. 2 megy el a kártyák és egyéb játékkomponensek kezelésével. A fennmaradó idő beszéddel, vitával, érveléssel, győzködéssel, mellébeszéléssel, mutogatással, "retina- és pulzusvizsgálattal" :), hahotázással, hadonászással, elpirulással és hasonló megnyilvánulásokkal telik. Egyszerűen: Jó, jó, jóóó! 
Jóleső feszültség a játék elejétől a végéig. 
.
Ellenállóként izgulsz, hogy felismerd a társaidat, hogy részt vehess missziókon, hogy meggyőzd a többieket lojalitásodról, ha kémkedéssel vádolnak (és fognak jó párszor...). 
.
Kémként izgulsz, hogy beolvadj a jók közé és ne kelts feltűnést, hogy eltereld a gyanút magadról és társa(i)dról, hogy missziókra válasszanak ki és ott titkon galibát okozhass. Ha egy kémtársaddal együtt küldenek egy két fős misszióra, melyikőtök fogja bedobni a kudarc kártyát - Ha mindkettőtök, akkor egyértelműen lelepleztétek magatokat és soha többé nem választanak titeket küldetésre.
.
És ez csak egy kis ízelítő azokból a legjellemzőbb dilemmákból, amik játék során felmerülnek.
A játék egyébként, a létszám növekedésével, egyre inkább a kémeknek kedvez - ami nem feltétlenül baj. A zsarnok birodalom megingatása nem gyerekjáték. Tartozik a játékhoz viszont egy néhány lapból álló, szabadon választható, kiegészítő pakli, ami a konfliktus továbbmélyítését, egyben az Ellenállás ügyét szolgálja. 
.
Sokan úgy vélekednek a Resistance-ről, hogy a Battlestar Galactica méltó kisöccse, ami azt hiszem, igencsak előkelő jelző, tekintve, hogy az említett "nagyágyú" óriási népszerűségnek örvend igazi gamerek körében.
.
.
Kiknek ajánlott ez a játék?
.
Főleg olyan emberekkel lehet élvezetes egy Resistance-parti, akik nem csak sodródnak az árral, hanem megpróbálnak a felvett szerepük mellett a végsőkig kiállni. Akik érveket igyekeznek felsorakoztatni - ami időnként persze hablatyolásba is átcsaphat. Akik egy kis bolondozás kedvéért, szemrebbenés nélkül hazudnak a másik szemébe, hogy a végén nagyokat kacagjanak a játék során kialakult lehetetlen helyzeteken.
Azoknak mindenképpen ajánlott, akiknek gyakran áll módjukban, egy 5-10 fős, játékos társaságot összehozni.
.
.
pic819729_lg.jpg
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
..
.
.
Végeredmény
.
Az EJMSZJJÉ-mutató  (Egységnyi játékelemre és megtanulandó szabályra jutó játékélmény :) tekintetében, jelenleg az első helyen áll nálam. Kicsi, de erős!
.
Zsinórban 4 partit játszottunk azon az ominózus estén, és egyik élvezetesebb volt, mint a másik. Alig várom, hogy nagyobb társaságban is próbára tegyem...
.
Ha tehetitek, próbáljátok ki!
.
.
.
A képek, ma is a BGG-ről jöttek.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr924725660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása