Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Race for the Galaxy

2009.11.28. 12:07 - jancsoo

Címkék: kártya sci-fi stratégia rövid kevés játékos

Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy az elmúlt néhány hónap igencsak „csöndesen” telt itt a blogon. Mentségünkre legyen mondva, hogy akadt egyéb elfoglaltságunk bőven a kora őszi hónapokban. Szakdolgozatírás, munka-dömping, költözés, gyermekáldás…csak hogy a legnagyobb kalibereket említsem.

 

Most viszont újra belevetjük magunkat a sűrűjébe, mert szerencsére akadnak még jó játékok. De még milyen jók!

 

Egyből egy „gyöngyszemet” szeretnék kiemelni kedvenc társasaink közül...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Race for the Galaxy (vagy, ahogy az igazán nagy gémerek emlegetik: „RFTG”) nagyjából 2 évvel ezelőtt jelent meg a boltok polcain. Akkoriban nem mertem vakon ráugrani; gondoltam, inkább figyelemmel kísérem a visszajelzéseket, kritikákat, aztán majd meglátjuk…nos…tavaly karácsonykor megláttuk…mégpedig a karácsonyfa alatt J. A játék ugyanis akkora sikert aratott világszerte, hogy egyszerűen nem hiányozhatott a családi gyűjteményből.

Mit is mondhatnék elöljáróban? Egyszerűen ISZONYATOSAN JÓÓÓ! Andival a 100-ik lejátszott parti közelében járunk, és még mindig izgalmas fordulókkal szolgál a játék. (Egyes rajongói beszámolók szerint, még túl a 300-dik partin is tartogat kiaknázatlan stratégiai lehetőségeket…:)

 

Az RFTG-t 2-4 fő játszhatja és 12 év felett ajánlott. Egy parti játékideje kb. 30 perc, de ezt valamelyest befolyásolhatja a játékosok száma és gyakorlata a játékban.

 

 

A játék alkotóelemei

 

Az aránytalanul nagy doboz kinyitásakor egyből szembetűnik, hogy „csupán” egy kártyajátékhoz van dolgunk. A csomagolás egy, hozzávetőleg 140 ízléses, jó minőségű lapból álló paklit rejt. Ebből 28 lap (játékosonként 7) a játékfázisok kiválasztásához használatos, a többi lap alkotja ténylegesen a játékkártyák pakliját. A csaknem teljesen különböző, egyedi képességekkel rendelkező kártyalapok kissé elbátortalaníthatják az embert az első átböngészésükkor. A kártyák mellett kemény kartonból nyomott galaktikus győzelmipont-chipeket is találunk 1, 5 és 10-es értékekben. Ezek igencsak jól néznek ki. Futurisztikusak, de minőségüket, anyagukat tekintve lehetnének icipicit elegánsabbak, ha már egy ilyen jó játékról van szó.

 

 

Miről is szól az RFTG?

 

Minden játékos egy kis kezdővilággal rendelkezik a játék elején. A versenyzők célja az, hogy a játék végére minél hatalmasabb, gazdagabb galaktikus birodalmat építsenek ki. A résztvevők, a játék fordulói során a galaxis felfedezésére indulnak, új világokat hódítanak meg, meglévő birodalmaikat fejlesztésekkel teszik értékesebbé, a meghódított világokon pedig különböző árukat termelnek, melyeket később „pénzért”, vagy galaktikus győzelmi chip-pekért eladnak. ISZONYATOSAN JÓÓÓ! A játékosok egy képzeletbeli tablóra, maguk elé helyezik le birodalmaik világait, fejlesztéseit a játék során.

 

 

Néhány mondat a kártyalapokról

 

A játékkártyák (mint, ahogy az már a fentiekből is sejthető) alapvetően két csoportot alkotnak. Vannak világok, melyek meghódításra várnak és vannak fejlesztések, melyek a már meglévő birodalmunkat erősítik. Ezek mind, egy közös húzópakliba keverve várják, hogy felfedezzék őket. Minden kártyának van ára (melynek megfizetésével birodalmunkba építhetjük), győzelmipont-értéke (mely a játék végén jut majd szerephez) és egyedi képessége, mely által előnyhöz juttatja „gazdáját” egy, vagy több játékfázis során (lásd később).

 

Itt kell említést tennünk a Race for the Galaxy egyik érdekes koncepciójáról. A lapok ugyanis nem csak játékkártya minőségükben használatosak a galaktikus verseny során. Fizetőeszköz, vagy megtermelt áru szerephez is juthatnak bizonyos helyzetekben. Fizetőeszköz, amikor egy beépíteni kívánt világ, vagy fejlesztés ellenértékét a kézben tartott lapjaink közül eldobjuk. Megtermelt áru, amikor a húzópakliból (megtekintés nélkül) lefordítva helyezzük termelő képességgel rendelkező világainkra...zseniális ötlet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A játék menete (dióhéjban)

(A "fázis" és az "akció" kifejezések ugyanazt jelölik a következőkben)

 

A parti elején mindenki megkapja a választott színéhez tartozó 7 fázisválasztó kártyát, kap egy véletlenül kisorsolt kezdővilágot, melyet rögtön a tablóján elhelyez, továbbá, kap néhány lapot a pakliból, melyet kezébe vesz.

A játék minden egyes köre fázisválasztással indul, melyet a versenyzők, a fázisválasztó kártyák segítségével intéznek. Az egyszerre felfedett fázisválasztó kártyák határozzák meg, hogy az adott körben milyen akciókat hajthatnak végre a játékosok. Az akciók pedig a következők:

 

 

I. Felfedezés:

Minden játékos megnézhet 2 lapot, melyből 1-et megtarthat.

bónusz #1: +1 lap megtekintése, +1 lap megtartás

bónusz #2: +5 lap megtekintése

   

II. Fejlesztés:

Minden játékos beépíthet birodalmába egy fejlesztés-kártyát.

bónusz: 1 pénzegységgel olcsóbb az adott fejlesztés

 

III. Letelepedés:

Minden játékos beépíthet birodalmába egy világ-kártyát.

bónusz: a letelepedés után 1 lapot húzhat a versenyző

 

IV/a Kereskedelem:

Ez az akció csak a fázis tényleges kiválasztójára vonatkozik, aki a megtermelt árui közül egyet, pénzért (kézbe húzott lapokért) „eladhat”. (Négy különböző áru létezik a játékban, melyekért különböző mennyiségű lap jár). Ezt követően egy feldolgozási fázis is beindul, melyben viszont már minden játékos köteles részt venni.

 

IV/b Feldolgozás:

            Minden játékos köteles feldolgozni megtermelt áruit, melyeket javarészt győzelmipont-chipekre vált.

bónusz: 2-szeres győzelmipont-érték jár a fázis választójának áruiért.

 

V. Termelés:

Minden játékos elhelyezhet egy árut a termelési képességgel rendelkező világain.

 

Az akciók kiválasztása után, azok végrehajtása következik. A választott fázisban mindenki részt vehet, de a fázisokra járó bónusz csak az adott fázist választó játékost illeti meg (bocsi a sok „fázisozásért”).

 

FONTOS! A játékkártyák oldalán fel van tűntetve, hogy mely fázis(ok)ban juttatják előnyhöz tulajdonosukat. Természetesen csak akkor fejtik ki hatásukat, ha már az illető birodalmának részét képezik. (annak tablóján helyezkednek el).

 

 

A játék vége

 

A játék addig folytatódik, amíg valamelyik résztvevő le nem helyezi a 12-dik kártyát a tablójára. Az adott kör minden fázisa végrehajtásra kerül még, majd a parti kiértékelése következik. Minden játékos összeszámolja beépített világainak és fejlesztéseinek győzelmipont-értékét, majd hozzáadja a játék során összegyűjtött győzelmipont-chipjeit. Természetesen az a játékos nyer, aki a legtöbb pontot érte el a futam során. Döntetlen esetén a kézben maradt lapok plusz a fel nem dolgozott áruk összege dönt.

 

Remélem sikerült többé-kevésbé világos képet adni a játék mechanizmusáról…

 

 

Összegzés és Vélemény

 

Végeredményben egy sci-fis világba ágyazott, viszonylag rövid, de ütős stratégiai kártyajátékról van szó, mely komplex, de könnyen tanulható szabályrendszerrel rendelkezik.

 

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Race for the Galaxy tavaly karácsony óta a legnagyobb kedvencem. Sok-sok lejátszott parti után is izgalmas marad. A számos egyedi játékkártya által, újrajátszhatósága félelmetes.

Ha az ember átrágja magát a szabályokon és nem sajnál néhány órát az első nehézkes meccsekre, akkor egy igazán ütős játékélményben lehet része. Bizony az első 4-5 parti a játékkártyák és a szabálykönyv böngészésével telik; a 20-dik parti fölött viszont már szinte névről ismeri az ember az összes lapot tulajdonságaival, előnyeivel, hátrányaival együtt. Segít ebben a játékkártyák igencsak praktikus és logikus jelrendszere. A kártyalapok bal szélén kis piktogramok jelzik ugyanis, hogy mely játékfázisban, milyen előnyökhöz jut a játékos általuk.

 

A játék óriási előnye, hogy félelmetesen kiegyensúlyozottnak tűnik. Tapasztalataink alapján a partik túlnyomó részében csak 2-3 ponttal győz a jobbik. Meglepően gyakran találkoztunk a döntetlen helyzetével is, amikor csupán 1-2 kézben tartott kártyalap döntött a játék kimeneteléről. Ilyenkor természetesen nem lehet berekeszteni a játékestet; lángoló arccal keverni kell a következő parti kezdőlapjait.

Nagyon jó a játék stratégiai vonzata is. Minden pillanatban súlyos döntéseket kell hozni és ez által néha izzik a levegő a játékasztal körül.

 

Kukacoskodó öreg gémer-rókák általában két dolgot kifogásolnak az RFTG-n. Az egyik, hogy túlságosan hasonlít a Puerto Rico nevű társasjátékra és annak kártyajáték változatára, a San Juanra. Az alapkoncepció valóban hasonló, de komplexitásban, ötletben és újrajátszhatóságban bőven lekőrözi azokat. A másik kifogásuk, hogy nem igazán passzol a galaktikus tematika a játékhoz. Nos…szerintem ezzel sincs gond. A szépen megrajzolt kártyák kellemes, „star wars-szagú” hangulatot teremtenek (igaz, a játék mechanizmusa bármilyen másik témára is tökéletesen passzolna).

 

 

gezetül: Ajánlom mindenkinek, aki szereti a rövid, de stratégiailag mély játékokat, melyeket nem lehet egykönnyen abbahagyni.

 

9 pont a 10-ből! (de még akár plusz 0,5 pontot is érdemelhetne, ha a "gyp"-chipek valamivel elegánsabbak lennének, illetve, ha nem kellene úgy éreznem, hogy csak azért csomagolták fölöslegesen nagy dobozba, hogy valamivel nagyobb összeget lehessen elkérni a játékért – szó se róla: ezt a kis stiklit rögtön elnézi az ember az 5-ik lejátszott parti után :).

 

 

Kiegészítések

 

A játékhoz egyelőre 2 kiegészítést jelentettek meg. Az elsőről (RFTG – The Gathering Storm) elképzelhető, hogy olvashattok itt rövidesen. A kiegészítés újabb világokkal, fejlesztésekkel dobja fel az alapjátékot, és lehetőséget biztosít egy ötödik versenyzőnek is, hogy bekapcsolódhasson a küzdelembe. Mindemellett egy játéktáblát is tartalmaz, melynek segítségével akár egyedül is versenyre kelhetünk egy képzeletbeli robot ellen. Óriási!

 

A képek a Funagain és a BGG oldaláról származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr101558377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csokkerka 2010.01.03. 13:06:57

Én is csak ajánlani tudom azt a remeket, nekem most egyértelműen az RFTG van a topon.
Ami a legjobb, hogy tényleg iszonyatosan jó kettesben is játszani, és nem úgy van, mint sok más társasnál, hogy csak rá van írva a dobozra, hogy 2-4 játékos részére, de uncsi ha kevesen játszák.
Mi is rengetege partit játszottunk már le itthon kettesben, és tényleg nem nagyon lehet abbahagyni, mert egy elvesztett meccs után rögtön visszavágót követelünk.
Mi a játékaink alatt nem találkoztunk még döntetlennel, bár valóban nagyon szoros meccseket nyomtunk.
Azt hiszem most is egész éves eredménytáblázatot fogunk vezetni, így nem csak rövidtávú cél nyerni, hanem végre lehetősége nyílik Balinak arra, hogy idén legyőzzön...

Ríl 2010.04.27. 16:48:09

Nagyon tetszik a blog, remélem folytatjátok!
RTFG kiegészítőkről vannak tapasztalatok?

jancsoo 2010.04.27. 19:49:04

@Ríl: Köszönjük a bátorító szavakat. A Gathering Stormról rövidesen olvashattok egy kis beszámolót...A többi kiegészítést viszont nem nagyon volt még alkalmunk kipróbálni.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.04.28. 09:58:08

Nekem megvan az eddig megjelent két kiegészítő, de idő hiányában még csak az elsővel játszottunk annyit, hogy el lehessen róla mondani valamit.

Az új kártyákán túl lehetőség van saját kártyákat készíteni, valamint mint ad elérendő célokat. Ezekből kétfélét lehet megkülönböztetni, mégpedig olyant, amit végleg megkapunk a végére győzelmi pontként (továbbiakban GYP), illetve olyant, amit egy másik játékos elvehet tőlünk. Ezek annyival teszik másabbá a játékot, hogy a kártyákon (és GYP-ken) túl lesznek bónusz lapkáink (amik GYP-t érnek).
Ezen kívül lehetőség van még arra is, hogy egyedül játszunk magunk ellen. Ehhez van megkapjuk a dobozban a bónusz dobókockákat.

Ahogy az első kiegészítő, úgy a második is hozzátesz egy új játékos akciókártya sort. Ezen kívül további lapokkal bővül a pakli és lehetőség nyílik egymás elleni harcra is. Ezt a részét még nem próbáltuk ki, mert csak annyit játszottunk ezzel a kiegészítővel, hogy az új lapokat és tulajdonságokat szokjuk.

Véleményem szerint a 2. kiegészítő többet tesz a játékhoz, mint az első, azonban a 2. kiegészítőhöz szükség van az elsőre is.

Ha valaki esetleg jobban meg akar ismerkedni a kiegészítőkkel (vagy magával az alapjátékkal), akkor létezik rá egy számítógépes megvalósítás a keldon.net/rftg/ oldalon.

jancsoo 2010.05.04. 08:30:19

@RaveAir: A keldon féle RFTG-programot próbálta már valaki? RaveAir esetleg? Mik a benyomások?

ggg333 2010.05.11. 14:50:37

@jancsoo:
A keldon szerintem nagyon jo: 5 perc alatt le lehet zavarni 1 jatekot rajta, ugy hogy nem kell lapkat kevergetni, csippeket tologatni. csak azoka nehez dontesek...Es 3-4 AI igen ugyesen ki tud szurni veled...

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.16. 13:16:18

@jancsoo: Igen, próbáltam, és gyakorlatilag azon keresztül kedveltettem meg feleségemmel is a játékot.
Az is jó benne, hogy elég sok mindent meg lehet belőle tanulni, és könnyen rájöhetsz, ha korábban félreértelmeztél valami szabályt.

Engem viszont az érdekelne, hogy a játék legújabb kiegészítőjével játszott-e már valaki, és ha igen, akkor mi a tapasztalat.

csokkerka 2011.02.08. 15:07:20

Még mindig hatalmas kedvenc! ... főleg, hogy Balinak 2010-ben sem sikerült legyőznie...hehe :)

jancsoo 2011.06.21. 15:29:50

Figyelem! Race for the Galaxy - ONLINE!

A minap bukkantam rá a lent feltűntetett címre, ahol többek között egy-egy jó parti RftG-t is le lehet zavarni, ha éppen úgy adódik, hogy nincs kivel játszani.

Érdemes bekukkantani, de vigyázat; elég erős a mezőny :)

boardgamearena.com
süti beállítások módosítása