Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Wizard - avagy Riki "Light"

2010.08.27. 16:11 - jancsoo

Címkék: kártya egyszerű bemelegítő sok játékos

Íme egy egyszerű, de meglehetősen élvezetes kis játék, melynek alapszabályai kísértetiesen hasonlítanak a jó öreg Rikiki szabályaira. Némi apró módosítás azonban könnyebbé teszi a nagy klasszikusnál, így sikerélményhez juthatnak azok is, akik a rikiben egy kissé rutintalanok még.   A játékot 3-6 „wizard” játszhatja; 10 éves kortól ajánlott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A játék enyhe fantasy-háttérbe van ágyazva, ami önmagába véve jó ötlet, bár a képek lehetnének egy picit epikusabbak. A 60 lapból álló pakli négy színre (fajra) oszlik (emberektörpök, óriások és tündék). Mindegyik sorozat 15 lapból áll: 1-13-as értéklapok + 1 Udvari bolond + 1 Varázsló.
 
A játék menete ugyanaz, mint a rikié: Mindegyik körben eggyel több lapot osztunk a játékosoknak, akik a lejátszás előtt egyszerre „megjósolják”, hogy hány ütést fognak vinni.
 
 
 
Szabálykülönbségek a rikihez képest
 
  • Ha nincs kártyánk a hívott színből, nem vagyunk kötelesek adut rakni. (Ezt igazán jó ötletnek tartom. Jobban érvényesül a taktika).
 
  • A Varázsló mindig visz – még a legmagasabb (13-as) adut is üti. Bármikor kijátszhatjuk, még akkor is, ha amúgy lenne lapunk a hívott színből. Ha több Varázsló kerülne az ütésbe, az elsőként lerakott nyeri a kört.
 
  • Az Udvari bolond sohasem visz. Ezt a lapot is bármikor kijátszhatjuk, még akkor is, ha  lenne lapunk a hívott színből. Ha mindegyik játékos Udvari bolondot dobna az ütésbe (ez ugyebár max 4 fő esetén fordulhat elő), akkor az elsőként lerakott viszi az ütést).
 
  • A pontozásban is van némi különbség: 20 pont jár a pontos teljesítésért + 10 pont ütésenként. Bukás esetén -10 pont jár minden egyes elbukott ütésért.
 
Azt kell mondjam, hogy nagyon szupi kis játék. Egy hajszálnyival jobban tetszik nekem mint a klasszikus, franciakártyás változat. Könnyebb megjósolni a nem vitt ütéseket, az elvinni szántakat viszont kockázatosabb megszerezni. Még egy adu 13-as lappal is feszültség van a levegőben. Van-e valakinek Varázslója? Ha van, el akarja-e lopni tőlem az ütést? Óriási érzés ugyanakkor, egy nem óhajtott ütést egy Bolonddal megúszni.
 
A játékhoz előre nyomtatott pontozótömb is tartozik, így nem kell a parti elején táblázatokat rajzolgatni.
 

 
 
Picit jobban örülnék, ha a karakterek szebben lennének megrajzolva, de egy erős 7-es értékelést így sem sajnálok a  Wizardtól (ami egy „egyszerű” kártyajátékhoz mérten nagyon is előkelő). Ezer néhányszáz forintot feltétlenül megér. Olyan játék, amit kedve szerint rongyosra játszana az ember.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr632252404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása