Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Reiner Knizia's Decathlon

2009.08.15. 22:49 - jancsoo

Címkék: rövid kocka egyszerű bemelegítő print & play

Következzék egy egyszerű kis móka a kellemes nyári estékre !

Reiner Knizia, „Decathlon” című kockajátékát tavaly fedeztük fel. Az olimpiai tízpróbát szimuláló játékhoz tulajdonképpen csak 8 dobókockára és egy szabadon letölthető pontozótáblára van szükségünk…meg persze kiváló kondícióra!

A versenyzők egymás után, egyenként teljesítik a különböző versenyszámokat, melyek részeredményeit a játék végén összesítik. Így dől el, hogy melyikük állhat majd büszkén a dobogóra…

 

Az egyes versenyszámok szabályai elvileg, angolul leolvashatóak magáról a pontozótábláról…aki viszont nem szeretne minden dobás után szótárazni, annak íme egy kis szabályáttekintés magyarul:

 

100 m futás

Készítsd elő mind a 8 dobókockát! Dobj 4 kockával, amíg elégedett  nem vagy az eredménnyel, majd dobj  a másik 4-gyel is. Vigyázz! A 6-osok minuszként számolnak! Összesen 7 dobásod van!
Eredményed: az összes kidobott kocka értéke (6-osok mínusz!)
 
Távolugrás
 
Készíts elő 5 dobókockát! A versenyszám nekifutásból és elugrásból áll:
Nekifutás: Dobj mind az 5 kockával. Tégy félre legalább egy kockát. Tovább dobhatsz a többi kockával. Minden dobásból legalább egy kockát félre kell tenned. Dobás előtt bármikor „megállhatsz”, azaz elugorhatsz. Vigyázz! Ha a félretett kockáid összege meghaladja a 9-et, akkor „beléptél” – érvénytelen a próbálkozás.
Elugrás: Az elugrást csak annyi kockával dobhatod, ahány kockát a  nekifutásnál félretettél.  Itt is többször dobhatsz, de minden dobásból legalább egyet félre kell tenned.
Az aktuális  próbálkozás  értéke: az elugrás során elért érték. Összesen 3 kísérletet tehetsz a távolugrásra.
Eredményed: a legsikeresebb próbálkozás értéke.  
 
Súlylökés
 
Készítsd elő mind a 8 dobókockát! Egyesével dobd ki a kockákat egymás után. Bármikor megállhatsz, de ha 1-est dobsz, akkor "beléptél" - érvénytelen a próbálkozás.
Az aktuális próbálkozás értéke: a kidobott dobókockák összértéke. Összesen 3 kísérletet tehetsz a súlylökésre.
Eredményed: a legsikeresebb próbálkozás értéke . 
 
Magasugrás
 
Készíts elő 5 dobókockát! A "léc" a 10-es magasságról indul és minden körben 2-vel emelkedik. A versenyzők eldönthetik, hogy nekifutnak-e az aktuális magasságnak, vagy egyszerűen kihagyják azt. Az aktuális magasságot akkor sikerült átugrani, ha az 5, egyszerre kidobott kocka értéke eléri a magasság aktuális értékét. Egy adott magasság átugrására 3-szor tehetsz kísérletet. Ha az egyik magasságot nem tudtad teljesíteni, akkor "végeztél" ezzel a versenyszámmal.
Eredményed: a legmagasabb átugrott magasság értéke.
 
400 m futás
 
Készítsd elő mind a 8 dobókockát! A versenyszám a 100 m-es futáshoz hasonlóan zajlik, azzal a különbséggel, hogy itt kettesével kell dobnod a kockákat, amíg elégedett nem vagy az eredménnyel. Összesen 9 dobásod van. Vigyázat! A 6-osok itt is minuszpontként számolnak.
Eredményed: az összes kidobott kocka értéke (6-osok mínusz!)
 
110 m gátfutás
 
Készíts elő 5 dobókockát! Egyszere dobd ki mind az 5 kockát, amíg elégedett nem vagy az eredménnyel.
Összesen 5 dobásod van! Eredményed: az összes kidobott kocka értéke.
 
Diszkoszvetés
 
Készíts elő 5 dobókockát! Kezdj mind az 5 kockával. A dobásokból csak a páros értékeket veheted ki (minden dobásból legalább egyet ki kell venned!). Ha a kidobott kockák között nincs már páros értékű, amit kivehetnél, akkor az "belépésnek" számít - érvénytelen próbálkozás! A dobások előtt bármikor megállhatsz.
 
Az aktuális próbálkozás értéke: a dobókockák értékeinek összege. Összesen 3 próbálkozásod van.
Eredményed: a legsikeresebb próbálkozás értéke.
 
Rúdugrás
 
Készítsd elő mind a 8 dobókockát! Ez a versenyszám a magasugrásra hasonlít. A "léc" a 10-es magasságról indul és minden körben 2-vel emelkedik. A versenyzők eldönthetik, hogy nekifutnak-e az aktuális magasságnak, vagy egyszerűen kihagyják azt. A versenyző dönti el, hogy hány kockával indul neki a magasságnak. Vigyázat! Ha 1-es szerepel a kidobott kockák között, az "belépésnek" számít - érvénytelen a próbálkozás. Az aktuális magasságot akkor sikerült átugrani, ha az egyszerre kidobott kockák értéke eléri a magasság aktuális értékét (és természetesen nincs benne 1-es).
Egy adott magasság átugrására 3-szor tehetsz kísérletet. Ha az egyik magasságot nem tudtad teljesíteni, akkor "végeztél" ezzel a versenyszámmal.
Eredményed: a legmagasabb átugrott magasság értéke.
 
Gerelyhajtás
 
Készíts elő 6 dobókockát! Ez a versenyszám a diszkoszvetésre hasonlít. Kezdj mind az 6 kockával. A dobásokból csak a páratlan értékű kockákat veheted ki (minden dobásból legalább egyet ki kell venned!). Ha a kidobott kockák között nincs már páratlan értékű, amit kivehetnél, akkor az "belépésnek" számít - érvénytelen a próbálkozás! A dobások előtt bármikor megállhatsz.
Az aktuális próbálkozás értéke: a dobókockák értékeinek összege. Összesen 3 próbálkozásod van.
Eredményed: a legsikeresebb próbálkozás értéke.
 
1500 m futás
 
Készítsd elő mind a 8 dobókockát! Ez a versenyszám (nem meglepő módon) a 100, illetve 400 m-es futásra hasonlít. Itt egyesével kell dobnod a kockákat, amíg elégedett nem vagy az eredménnyel. Összesen 13 dobásod van. Vigyázz! A 6-osok itt is minuszként számolnak.
Eredményed: az összes kidobott kocka értéke (6-osok mínusz!)

 

Amilyen egyszerű, annyira klassz kis játék ez. Jól esik időröl időre elővenni és "edzeni" egy kicsit. Akár egyedül is játszható; ilyenkor természetesen saját rekordunkat próbáljuk megdönteni. A játék egyetlen hátulütője, hogy 2-nél több versenyző esetén kissé vontatottá válhat, hacsaknem mindenki beszerez magának saját "sportszereket" (azaz 8 dobókockát) és párhuzamosan teljesíti a versenyszámokat.

Kb. 6 pont a 10-ből.

A pontozótáblát a boardgamegeek-ről, vagy a lenti képre, jobb egérgombbal kattintva lehet lementeni. Jó szórakozást!

(A 230 pont fölötti eredmény már kimagasló teljesítménynek számít. Aki ezt megüti, az nyugodtan küldje el  eredményét kommentként - meglátjuk ki tartja majd a blog rekordját...:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr971312060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jancsoo 2009.08.26. 11:50:40

257 pont ! - egyéni rekord ! Tegnap este meghozta gyümölcsét a sok edzés :)

HubiJuci 2010.10.19. 09:21:32

Sajnos rossz élményem lett, amikor nagy lelkesen feltöltöttem az eredményeket a bgg-re!
Mindez a fordításból ered!
Sajnos én nem tudok angolul, nem kerestem az értelmezési hibát! Viszont amit kiszűrtem, abban valóban nincs utalás arra, hogy össze kéne adni ezt a két értéket!

Azok szerint, akik nagy bőszen leugattak a helyes fordítás:

Távolugrás
Az aktuális próbálkozás értéke: elugrás során elért érték!!!

Azaz nem adódik össze az elrugaszkodás és az ugrás!
Így a maximális pontszám 5*6=30 pont lehet!
Nekem 7+30=37 volt. :(

Azért hajrá! Jó játékot!

-csibu- 2010.10.28. 17:05:42

HubiJuci által írtak szerint játszottam, első alkalommal. Az eredményem: 202. :) Szerintem nem rossz, bár sem a diszkosz, sem a rúdugrásban nem értem el értékelhető teljesítményt, ha azt feljavítom majd talán meglesz a 230-as pontszám! ;)

jancsoo 2010.10.31. 21:24:04

Köszönjük szépen, hogy felhívtátok a figyelmünket erre a kis bakira. Ezek szerint végig rosszúl játszottuk, ami azért is különösen ciki, mert általában különös gondot fordítok a szabályokra... Mindenesetre hajrá, de azért ne vigyétek túlzásba...tudjátok a hosszú élet titka: "Csak semmi sport!" (Sir Winston Churchill)
süti beállítások módosítása