Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Galaxy Trucker - Flúgos futam az űrben

2009.02.02. 22:01 - jancsoo

Címkék: sci-fi vicces táblás kevés játékos

Csavarokat meghúzni…, töltést ellenőrizni…, öveket becsatolni…, és már indulhat is a szállítmány, a galaxis másik végébe!

A Galaxy Trucker, azon kevés játékok egyike, ahol a kedves vásárló pont azt kapja, amire a társasjáték doboza alapján számít. Egy mókás, komolytalan kis játék, amely gyors lefolyású, szórakoztató, időnként izgalmasnak mondható. Túl sok taktikai tervezőkészséget nem kíván, inkább a gyorsaságot és a szemfülességet jutalmazza. Az újszerű mechanizmussal rendelkező játékot, egy cseh kiadó dobta piacra 2007 őszén. Karácsonykor a fa alatt bukkantunk rá; hamar berepültük, és azóta is gyakran gyűjtögetjük a repült órákat, néha a hasunkat fogva a röhögéstől :)

Az alábbi képen, a játék magyar kiadásának doboza látható.
(Nekem, valaogy jobban tetszik az eredeti, angol nyelvű változat)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A játékosok, rendíthetetlen űrhajósok bőrébe bújnak. Különböző alkatrészekből, korlátozott idő alatt próbálnak meg összetákolni maguknak egy-egy működőképes tragacsot, melybe aztán bepattannak, és nyakukba veszik a galaxist. Figyelem! A galaktikus fuvarozás minden, csak nem sétarepülés! Az acélidegzetű pilóták, útközben, életveszélyes meteorrajokon repülnek keresztül, rosszfiúkkal (kalózokkal és rabszolga-kereskedőkkel) keverednek tűzharcba, bolygókon landolnak, ahol rakományokat vesznek fel; néha pedig alaposan bedurrantanak a hajtóműveknek, hogy elsőként érjenek a célba. Mindeközben azon igyekeznek, hogy a fuvarok során, minél több galaktikus zsetont halmozzanak fel. A veszélyes út során, időnként előfordul, hogy egy-egy hajtómű, védőpajzs, utas-kabin, vagy egyéb űrhajó-alkatrész, becsapódó meteorok, vagy lövedékek áldozata lesz, és egyszerűen leválik a járgányról. Különösen veszélyes fuvarok során még az is nagy teljesítmény, hogy ha az ember ép bőrrel megússza a kalandot. Akinek az űrhajója nem elég stabil a galaxis megpróbáltatásaihoz, az bizony hamar kirepülhet az első kanyarban.
 
A játékot 2-4 játékos játszhatja, elvileg 8 éves kortól.
Egy parti lejátszása, átlagosan 50 percet - 1 órát vesz igénybe
 
 
A játék menete
 
A játék 3 fordulóból (fuvarból) áll, melyek egyenként 4 fázisból állnak:
 
1. Az útszakasz kihívásainak összeállítása: A kalandkártyákat megkeverjük és meghatározott mennyiséget, lefordítva előkészítünk. Ezek a lapok képviselik mindazon nehézségeket, melyekkel az út során szembesülnek a bátor űrhajósok.
 
2. Űrhajók megépítése: A játékosok egyszerre csipegetnek a lefordított alkatrész-lapkákból, melyeket határozott szabályok alapján, saját űrhajótáblájukba építhetnek. Ha olyan alkatrész akad az ember kezébe, melyet nem óhajt beépíteni, azt felfordítva helyezi vissza a közös ellátmányba – az ilyen alkatrészeket más játékos egyből felveheti és saját verdájába építheti. Az űrhajók összetákolása során bepillanthatunk az előkészített kalandkártyák egy részébe. Ez nagy segítséget nyújthat abban, hogy milyen alkatrészekkel nyomjuk tele járgányunkat. (Ha sok gazember, vagy meteormező vár ránk az út során, akkor ágyukra és védőpajzsokra érdemes figyelni; ha sok bolygó akad majd utunkba, akkor raktárakkal érdemes feltölteni az űrhajót;…). Az a játékos, aki először elkészül az űrhajójával, elindít egy homokórát. A többieknek csupán annak lepergéséig marad idejük, hogy saját gépüket elkészítsék.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Indulás!: Az űrhajósok útra kelnek, hogy gépeiket átvezessék a veszélyekkel teli galaxison. Az előkészített kalandkártyákat megkeverjük, és egyesével felcsapjuk őket, majd végrehajtjuk azok hatásait. Veszélyek ellen az ágyúk, védőpajzsok nyújtanak menedéket, a bolygókon rakományt tudunk felvenni, ha rendelkezünk üres rakodótérrel. A nyílt-űr kártyáknál pedig, illegális gyorsulási versenyt rendezhetünk játékostársainkkal. A veszélyek során elveszített alkatrészeket ki-ki saját űrhajó-táblájának szélére gyűjti, ezek ugyanis, mínuszpontokat hoznak a kör végén.
 
4. Célba érés, értékelés: Az utolsó kalandkártyának végrehajtása után célba értünk. Az út során begyűjtött rakományokért pénzt kapnak a játékosok, akik a befutás sorrendjében különböző bonuszokban is részesülnek. Az útközben levált alkatrészekért mínuszpontok járnak.
 
Újabb forduló következik, melyben nagyobb méretű űrhajóval még kockázatosabb kalandra indulnak az űrhajósok.
 
Az a játékos nyer, aki a 3. forduló után a legtöbb galaktikus zsetont tudhatja magáénak.
 
Összegzés -Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a laza, mókás játékokat, amiket nem igazán kell komolyan venni. A Galaxy Trucker jó hangulatot képes teremteni; az építési fázis pedig, kimondottan izgi. A repülőút során néha, saját tákolmányunkat láthatjuk elemeire esni, de érdekes módon, ez egy picit sem zavaró; inkább mulatságra ad okot. Sok, apró alkotóeleme miatt viszont, csak "otthoni kocsmázáshoz" ajánlott. 

 

 

 

 

 

 

A játék további pozítívuma, hogy akkor is örömünkre válhat, ha magunk, éppen nem veszünk részt a versenyben. A veszélyes kalandok során széteső űrhajók ugyanis, látványos fényjátékot játszanak az éjszakai égbolton. Ezek megfigyelése során viszont... öltözzünk fel jó melegen :)

Erős 7.5 pont a 10-ből !
 

A képek a www.gemklub.hu és a www.boardgamegeek.com - ról származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr52919146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Badi 2009.02.05. 22:42:15

Jancsoo! Legalább egy fél ponttal adhattál volna többet, ha nem másféllel :) Nekem az egyik kedvenc játékom!
Izléses kivitelezésű, könnyed, szórakoztató társas, amit nem érdemes ittasan játszani, mert sokat számít a gyorsaság.
Érdemes megnézni a kalandkártyákat a menet elején, hogy tudd mire számíthatsz, és utána a "fénysebességnél " gyorsabban összerakni egy erős, verhetetlen űrjárgányt, úgy hogy a másiknak ne legyen ideje befejezni a sajátját, de legalábbis kapkodnia kelljen. Így nagyobb az esély, hogy az ellenfelek hajója szétesik egy meteorzáporban, vagy a kalózokkal vívott csatában. Egyszóval klassz játék!!!!
süti beállítások módosítása