Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

BANG! - I shot the sheriff

2009.01.23. 12:07 - csokkerka

Címkék: kártya party egyszerű sok játékos

A BANG! egy igazi western-keretes kártyajáték, ami tényleg a vadnyugatra repít minket. Tulajdonképpen ez egy szerepjáték, ahol a szerepkártyák határozzák meg, hogy kinek milyen sorrendben kell játékostársait eltenni láb alól. A játékosok seriff, seriffhelyettes, törvényen kívüli, vagy pedig fejvadász szerepébe bújhatnak. Izgalmassá teszi a játékot, hogy a seriffen kívül a többi karakter titkos, vagyis csak a játékos halála után derül ki, hogy a törvény oldalán állt, vagy azzal szemben. Természetesen cselekedeteink, például az, hogy kire lövünk, kit védelmezünk, azért felfedik valódi kilétünket.

A játék lényege, hogy mentsd a saját bőröd, illetve a veled egy oldalon állókét, valamint hogy összefogva bajtársaiddal kicsináljátok az ellenséget. A seriff és segédei feladata a "gonoszok" megsemmisítése, a fejvadásznak arra kell törekedni, hogy mindenkit megöljön és utoljára a seriffel végezzen, a törvényen kívüliek célja a seriff kivégzése. Nekik tulajdonképp lehetne a jelmondatuk: I shot the sheriff, but I didn't shoot the deputy. A játék így akkor ér véget, ha valamelyik karakterhez tartozók teljesítik a küldetésüket. A játékosok a játék elején személyiség kártyát is kapnak, ami különleges képességekkel ruházza fel őket. Ezek a képességek mindig valamilyen pozitív tulajdonságok, vannak értékesebbek, és vannak elég gagyi kártyák is. Ezen felül ezek a karakterek határozzák meg, hogy kinek hány élete van a játék során (3 vagy 4). Mi csak a négy életeseket szoktuk használni, mert a hármasok elég rossz tulajdonsággal rendelkeznek, és még kevesebb életet is biztosítanak.

Úgy tudunk valakit megölni, ha rálövünk egy Bang kártyával. A lövés talált, ha nem tudunk elugrás kártyát kijátszani, és ilyenkor veszítünk egy életet. Akkor is megmenekülhetünk a haláltól, ha van hordó kártyánk, hiszen akkor el tudunk mögé bújni. De persze visszanyerhetjük elvesztett életpontjainkat, ha sört iszunk. Ha támadnak az indiánok, fel kell velük venni a harcot, azaz, csak úgy menekülhetünk meg, ha visszalövünk rájuk. Ha valaki túl jól áll küldetése teljesítésében, börtönbe küldhetjük (kivéve a seriffet, mert őt nem lehet hidegre tenni), vagyis kimarad egy körből. Mi azzal szoktunk szórakozni, hogy mindig szegény Esztit küldjük börtönbe, már csak a hagyomány kedvéért, de azt hiszem ő nem igazán értékeli a poént. Ezen felül dinamitot is küldhetünk a többieknek, ami egyszerre három életet szív le, ha nálunk robban fel. Ez némelyekre akkora nyomással van, hogy inkább kártyát pazarol arra, hogy megsemmisítse a dinamitot. Nálunk például Wincsi addig nem nyugszik, amíg nem likvidálja az égő rudat. Ezeken kívül szerezhetünk fegyvereket, ami nagy távolságra is lő, vagy egyszerre többször tud tüzelni. Lophatunk a másiktól, módosíthatjuk távolságunkat az ellenségtől, vagy kirabolhatjuk a postakocsit plusz lapokért.

Természetesen ezek most nem a pontos játékszabályok, hanem csak egy kis ízelítő a játékból. Mi a játék közben mindig két számot kezdünk énekelni: az egyik a már említett Bob Marley szám, a másik pedig a Kill Bill betétdala (Bang bang, he shot me down...). Szóval egész jól elszórakozunk, apró, mostanra már szokásossá vált poénokkal fűszerezzük a játékot.

Összefoglalva a BANG! tényleg nagyon jó játék akkor, ha igazságosan vannak elosztva a lapok, mert előfordulhat, hogy valaki nem nagyon tud érvényesülni, mert nincsenek jó lapjai. Az is megeshet, hogy valaki pl. nem tud védekezni a lövések ellen és egy kör alatt meg is hal. Ilyenkor elég uncsi a játék a hulláknak. Persze az sem túl izgi, ha a végére marad két-három játékos, és sehogy sem tudják "kicsinálni" egymást, ez az elhúzódó játék sem túl érdekfeszítő a már kiesetteknek. Na jó, azért nem olyan vészes a helyzet, annyira nem gyakran fordul elő az ilyesmi. Meg persze azért sem olyan rossz a helyzet, mert akár heten is lehet játszani, sőt kiegészítővel nyolcan is, úgyhogy biztosan akad a halottaknak is társasága. Egyébként a BANG! is kifejezetten partyjáték, nagyon jól megy sörözgetés, borozgatás közben is. Szóval mindenkit arra bátorítok, hogy nyugodtan próbálja csak ki. Egyébként most már kapható magyar nyomtatásban is, régebben csak németül lehetett beszerezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr36897452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

winnetou 2009.01.23. 16:40:16

Igen, nekem a kedvenc kártyajátékom. A dinamitot én is nagyon utálom!!!

*Badi 2009.01.25. 21:22:57

Ehhez sem árt előkészíteni a megfelelő mennyiségű folyadékot, gondolva azokra akik hamar kihullanak. Nagy előnye, hogy a jó minőségű, szép rajzokkal illusztrált lapokon szereplő jelek sokat segítenek, ha valaki gondban lenne, hogy mire tudja felhasználni a kártyáját

ügyfélszolgálatos 2009.01.29. 12:02:31

Vegyétek meg hozzá a Fistful of dollars kiegészítőt, az extra szabályokat tartalmaz amik 1-1 körig érvényesek. Abban van egy feltámasztó lap is ami a játékban első halottat feléleszti.
Egyébként a 3 hp-s karakterek között is van jó, pl. az a csóka a ki körönként 4 lapot húz. Na ő pl seriffként (+1 hp) egész jó.

neander · http://kalozblog.blog.hu 2009.02.01. 16:09:06

Igen, a kiegészítőt mi is kipróbáltuk, a körönkénti kártyák feldobják a játékmenetet, de sajnos könnyen meg is lehet róluk feledkezni (pl. ebben a körben nem lehet sört inni, aztán a harmadik játékos iszik, és a többiek meg észre sem veszik). A kiegészítő másik nagy erénye, hogy 8-an is lehet játszani, ami nálunk pl. síelésnél igen hasznosnak bizonyult.

ügyfélszolgálatos 2009.02.03. 14:17:00

Nálunk általában 8 fő szokott a haveri körből ráérni, szóval így a legtutibb. Mi a seriff feladatává tettük az extra kártyák betartatását.

orbandomonkos.hu · http://blog.orbandomonkos.hu/ 2010.09.05. 20:33:25

kedvencem, nagyon tetszik! Holnap veszek kiegészítőket... :)
süti beállítások módosítása