Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Lórum

2011.09.09. 12:00 - csokkerka

Címkék: kártya rövid egyszerű

A Lórum egy nagyon kedves kártyajáték számomra, mindig a régi, gyerekkori kirándulások hangulatát idézi fel. Még apu tanította meg a szabályokat, amikor kicsik voltunk, és bár nem gyakran játszunk mostanában ilyet, azért egyszer-egyszer mégis jó újra elővenni. 

A Lórumot egy pakli magyar kártyával kell játszani, három vagy négy fővel. Kiosztjuk az összes lapot. Négy játékos esetén mindenki 8-at kap, három játékosnál az osztó kezében 10 lap lesz, a többieknél 11-11. A lapok rangsora a következő:

7, 8, 9, 10, alsó, felső, király, ász

Tehát a kezdő játékos kiválaszt egy kártyát, ez lesz a kezdőlap. A lényeg, hogy sorrendbe fel kell tölteni mind a négy színből a sort. Vagyis a következő játékos vagy a kezdőlappal azonos értékű kártyát tesz az asztalra, vagy pedig tovább folytatja a megkezdett sort és a következő lapot helyezi a kezdő kártyára. Abban az esetben, ha valaki nem tud tenni, passzolnia kell, de soha nem szabad visszatartani a lapunkat, mert ez csalásnak számít. 

Például, ha valaki zöld felsővel kezd (ahol a zárólap az alsó lesz), akkor a következő vagy ráteszi a zöld királyt, vagy pedig egy új sort nyit, azaz letesz egy másik felsőt az asztalra. Ha egyik sincs a kezében, passzol és a következőn a sor. 

A nyertes az, akinek a leghamarabb fogy el a kártya a kezéből, ilyenkor annyi pontot kap, ahány lap maradt az ellenfelek kezében. Mondjuk, mi nem így szoktuk számolni a végeredményt, hanem csak a győzelmeket számítjuk. Mi azt az elvet követjük, hogy minden győzelem egy pont, de többet ér az, amit más kezdéséből nyerünk meg.

Kezdés után, ha valakinek a kezében van mind a négy zárólap, azaz a kezdőkártyánál egyel kisebb értékű lap, akkor meg lehet vétózni a kört és új osztást kérni. Ez egyfajta esélykiegyenlítés, mert ha logikusan belegondolunk akkor, akinek a kezében van mind a négy zárólap, annak semmi esélye sincs megnyerni a kört.

Egyébként nagyon meg kell gondolni, hogy mivel kezdjünk, sokat számít, ha van egy olyan lapunk, amit visszatartva meg tudjuk szívatni az ellenfeleket. Így mindenképp jól jön, ha valamelyik színből, vagy akár többől is, kezünkben van a sor egy kisebb részlete, így ki tudjuk kényszeríteni, hogy a többiek előrukkoljanak azzal a lappal, ami a mi játékunkat segíti anélkül, hogy a mi visszatartó kártyánk az asztalra kerülne.

Összességében a Lórum egy egyszerű, de annál szórakoztatóbb kártyajáték, ami kiválóan illik kirándulások hangulatához. A jó osztás mellett azért a taktikának is nagy szerepe van, így elég izgalmas játszmák alakulhatnak ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr483178066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Dervadelin 2014.01.19. 18:53:40

Ez csak a kirakós, a lórumban az utolsó és legnehezebb játéka, mert maga lórum egy több játékból álló játéksorozat.

emmersson 2015.08.07. 01:04:43

A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!!
EZ a játék sava-borsa!
Utána már csak pakoljuk a lapokat, mint az ultiban...
süti beállítások módosítása