Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Pandemic - Sertésinfluenza a játékasztalon

2009.05.04. 07:55 - jancsoo

Címkék: stratégia táblás kevés játékos kooperatív

Orvosok, tudósok, kutatók, üzemvezetők és koordinátorok dolgoznak együtt ebben az újszerű, kooperatív játékban, amely egy igencsak aktuális, (sajnálatos) mai témát feszeget. A világot ugyanis négy, rohamosan terjedő, súlyos járvány fenyegeti. A játékosok különböző szerepekbe (szakmákba) bújva igyekeznek megfékezni és visszaszorítani a betegségeket, miközben az ellenszerek kifejlesztésén fáradoznak szüntelen.
 
A néhány hónapja bemutatott, és meglepő sikert aratott játékot, 2-4 elkötelezett csapatjátékos játszhatja. Elvileg 10 év felett ajánlott, és viszonylag gyors ütemben játszható (Egy parti, általában 45-60 percnél nem vesz több időt igénybe).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A játék legfontosabb alkotóelemei
(Bátorság! Nem olyan bonyolult, mint ahogy az első olvasásra tűnhet…)
 
Szerepkártyák (5 db): A cikk elején szereplő öt szakmát szemléltetik. A játék elején kerülnek kiosztásra, és meghatározzák, hogy melyik játékos, melyik szakma előnyeit élvezi majd a parti során. Minden szerephez egy meghatározott színű játékbábú is tartozik, mely a játékos aktuális tartózkodási helyét mutatja a játéktáblán.
 
Játéktábla: Gyakorlatilag egy világtérkép, melyen 48  nagyváros, illetve az azokat összekötő útvonalak vannak feltűntetve.
 
Járvány-jelzők: Egyszerű kis fakockák, melyek látványosan szemléltetik a járványok elterjedésének mértékét. 4 különböző színt, azaz 4 különböző betegséget képviselnek. (Mindegyikből 24 db áll rendelkezésre)
 
Laboratóriumok: Kis (fehér) faházikók, melyeket a játékosok maguk „építenek” bizonyos városokra, hogy utazásaikat megkönnyítsék, illetve, hogy megteremtsék az ellenszerek kifejlesztésének alapfeltételét.
 
"Fertőzés-kártyák": A játéktáblán található 48 nagyvárost szemléltetik, az azokhoz tartozó betegségekkel együtt (színkódolva). A játék különböző periódusaiban felcsapott fertőzés-kártyák határozzák meg, hogy éppen melyik területen üti fel a fejét betegség (azaz, mely városokat kell járvány-jelző kockákkal ellátni). Ha egy felcsapott fertőzés-kártya olyan betegség terjesztésére utasít, melynek ellenszerét a csapat már megalkotta, az adott kártyát egyszerűen figyelmen kívül hagyhatjuk.
 
Ha egy olyan városban kellene járvány-kockát elhelyeznünk, ahol már 3 eleve jelen van, különleges esemény következik be. Ilyenkor ugyanis „járványhullám” söpör végig az adott térségen. Történik ez oly módon, hogy minden szomszédos városra egy járvány-kockát helyezünk az adott színből (Ez gyakran láncreakcióhoz is vezethet, amely nagy mértékben sietteti a játékosok bukását.)
 
Játék-kártyák: Gyakorlatilag egy garnitúra város-kártyából áll (48 db, hasonlóan a fertőzés-kártyákhoz, színkódolva), melyhez néhány, ún. „epidémia-kártya” és „esemény-lap” társul. A város-kártyák a játékosok utazásaihoz és az ellenszerek kifejlesztéséhez kellenek; az epidémia-kártyák a járvány gyorsabb terjedéséről gondoskodnak, míg a néhány esemény-kártya, általában pozitív képességeket kölcsönözhet a játékosoknak. A játék-kártyák a játék során folyamatosan kijátszásra és pótlásra kerülnek. Nyilvánosak, tehát a játékosok láthatják egymás lapjait; együtt tervezhetik meg lépéseiket. A „kézben” tartható lapok száma viszont korlátozott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A játék menete (dióhéjban)
A játék elején mindenki Atlantából, a Nemzetközi Járványkutató Központ székhelyétől indul a „világ megmentésére”. A soron következő játékos 3 fázisban hajtja végre cselekedeit:
 
1. fázis: Akciók végrehajtása
A játékos összesen 4 akciót hajthat végre az alábbiak közül:
(akár 4, egymás után ismételt azonos akció is lehetséges)
 
Utazás (szomszédos városokba; város-kártyák kijátszásával egy adott városba; vagy laboratóriumok között lehetséges)
 
Laboratórium építése (a városok közötti utazások megkönnyítését szolgálja; mellesleg az ellenszerek kifejlesztésének helyszíne)
 
Gyógyítás (1 akcióként 1 kocka levétele arról a városról, ahol az illető tartózkodik)
 
Ellenszer kifejlesztése (5 egyforma színkódolású város-kártya eldobásával, ha az illető laboratóriummal ellátott városban tartózkodik)
 
Tudás megosztása (Egyazon városban tartózkodó játékosok 1 akcióként átadhatnak egymásnak egy olyan város-kártyát mely a „találkául” szolgáló várost ábrázolja. Ennek célja, hogy az ellenszerhez szükséges, azonos színű 5 város-kártya egy kézbe kerüljön)
 
2. fázis: Játék-kártyák pótlása: A játékos 2 lapot húz a játék-kártya pakliból.
 
3. fázis: Járvány terjesztése: Megadott számú fertőzés-kártya felcsapása és a járvány terjesztése a kártyák alapján meghatározott városokban.
 
 
 
A játék vége 
A játék két, különböző kimenetele lehetséges:
 
Közös győzelem
A játékosok közös győzelmével végződik a játszma, ha a csapat megtalálta a negyedik betegség ellenszerét is. Ez esetben minden játékos büszkén, vállon veregetheti magát…Jó munkát végzett a járványmegelőző csoport!
 
Közös bukás
A játék, a csapat azonnali bukásával zárul, ha az alábbi feltételek közül akár egy is bekövetkezik:          
  • A járvány-jelző kockák kifogynak egy adott színből
  • A „járványhullámok” száma eléri a nyolcat
  • A játék-kártya pakli egyszerűen elfogy
A csapat minden egyes tagja magáénak érezheti ilyenkor a veszteséget, de…talán majd legközelebb sikerül!
 
 
Vélemény
 
Be kell vallanom, nem sokat játszottam még a Pandemic-kel, de első benyomásaim határozottan kellemesek. A játék előnyére válik, hogy komplex szerkezete ellenére a játékidő ritkán lépi át az 1 órát. Az első játszma során kissé tanácstalanul tengődhetünk a nagyvárosok között, de amúgy hamar ráérez az ember a kifizetődő stratégiára. Újrajátszhatósága, a közepes és a kielégítő között helyezkedik el – Változatossá teszi a játékot, hogy mindig más területen, más jellegű problémákkal kell szembesülni; mindemellett természetesen, a játék „erősségi fokozata” is állítható. Ugyanakkor nem olyan játék, amit másnap hajnalig játszana szíve szerint az ember. Általában elegendő 1-2 lejátszott parti (azok viszont nagyon is kellemesek és ingerdúsak).
Alapvetően csapatjátékosoknak ajánlott, akiktől távol áll az „önzőzés”. Minden egyes lépést ugyanis, közösen érdemes megtervezni, mintha egy többszemélyes passziánsz-játékról lenne szó. Klassz pillanat, amikor a csapatszellem felébred, és mindenki a maximumot igyekszik kihozni szakmája lehetőségeiből (meg persze kézben tartott lapjaiból). Időnként igencsak izgalmas helyzetek adódhatnak a játék során.
 
Kooperatív játék lévén, a Gyűrűk Ura (A Gyűrű Szövetsége) társasjátékhoz hasonlítható leginkább, a blogon szereplő játékok közül, de annál jóval komolyabb, magasabb kategóriát képvisel. Változatosabb, és valamivel mélyebb tervezőkészséget, előrelátást kíván.
 
Néhány lejátszott parti alapján 7.5 és 9 pont közé helyezném a játékot a 10-es skálán.
 
Kipróbálni feltétlenűl érdemes, ha van elég védőmaszkunk...:)
 
A képek forrása, a jó öreg: www.boardgamegeek.com (...mint mindig)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr431098298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thing 2009.05.04. 13:46:08

A Százholdas pagonyból:

"Nem karate, Malacka! KARANTÉN!" :-)
----
Malacka és a Tao:
Gondolkodom, tehát vagyok.
De volna itt kérdés még egy:
Mi az a H1N1?

jancsoo 2009.12.02. 13:20:48

Nagyon izgi volt a tegnap esti Pandemic-parti! Először próbáltuk ki a 4-fős játékot csokkerkáékkal. Kezdőmódban nyomtunk le 2 meccset egymás után. Az első nagyon szoros volt, de végül ki tudtuk fejleszteni mind a 4 szérumot. A másodikban viszont megevett minket a sárga- és a fekete kór; sajnos nem tudtuk megmenteni a világot. Legközelebb már rutinosabbak leszünk - nem adunk esélyt a vírusoknak!

csokkerka 2010.01.03. 12:41:08

Tényleg nagyon jó játék, nagyon izgi, és főleg az a jó benne, hogy nem vettük rá magunkat a csalásra, annak ellenére, hogy egy csapatban játszik mindenki.
Egyébként valóban nagyon változatos, egyáltalán nem egyhangú, mindig más területeken tetőződik a járvány. Ami még izgibbé teszi a játékot az az, hogy minden körben cserélődnek a karakterek, és pl ha az orvos nincs játékban, akkor nehezebben lehet legyőzni a vírusokat.
süti beállítások módosítása