Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Funkenschlag - Power Grid

2009.03.12. 12:45 - csokkerka

Címkék: stratégia táblás hosszú

A Funkenschlag az egyik, ha nem a legkomolyabb társasjáték, amivel valaha játszottam. Már a témája is eléggé kemény és összetett, mivelhogy egy gazdasági játékról van szó. Ebben a társasban a játékosoknak az energiapiac és az erőművek világában kell helytállniuk, azaz a lényeg, hogy minél több várost szerezzünk meg, és azok közül lehetőleg minél többet lássunk el elektromos árammal. Ami a legnagyszerűbb a Power Gridben az az, hogy tulajdonképpen nincs szerepe a szerencsének, sőt ez az egyetlen általam ismert játék, ami a lemaradókat segíti, és azokat, akik túl jó pozíciót vívtak ki maguknak, hátráltatja. Összességében egy olyan piacon találjuk magunkat, ahol a különböző nyersanyagok és erőművek árfolyamát a kereslet és kínálat törvényei határozzák meg. Ezek alapján sejthető, hogy nem kifejezetten könnyű játék, sőt elég bonyolult, ebből kifolyólag a játékidő is eléggé hosszú (több mint két óra), szóval egy egész estét betöltő társasról van szó. Éppen ezért csak 12 évesnél idősebbeknek ajánlott.

Ezek után először is kezdjük magával a dobozzal és annak tartalmával. Szerintem kívülről nézve egyáltalán nem vonzó ez a játék, magamtól biztosan nem venném le a polcról. De szerencsére egy kedves ismerős - konkrétan jancsoo - aki remekül kiigazodik a társasok világában, úgy döntött, hogy megajándékoz bennünket eme gyöngyszemmel. Szóval a dobozon látható rajz, nem túl bizalomgerjesztő, és nem is árul el túl sokat a játék lényegéről sem. A dobozban 1 játéktér található, aminek egyik oldalán észak-amerikai, másik oldalán pedig németországi városok találhatók. Ezen felül a tábla jobb felső sarkában a pontozósáv látható, ami megmutatja, hogy kinek mennyi várost sikerült felépítenie. A bal felső sarokban a játékos sorrendet jelző sor található. Végül a játéktér alsó részén a nyersanyag piac látszik, ahol a játék során az látható, hogy az egyes nyersanyagok (szén, olaj, uránium és szemét) mikor mennyibe kerülnek. A doboz tartalmaz még fa házikókat (összesen hat színben), fa nyersanyagjelzőket, játékpénzt, azaz Elektrót, egy darab 3. rész kártyát, valamint erőmű kártyákat. Az erőmű lapok bal felső sarkában található szám egyrészt a sorszámát jelzi, másrészt pedig azt, hogy mennyi a kikiáltási ára az aukciónál. Az alján pedig az látható, hogy milyen és mennyi nyersanyaggal működik, valamint hogy hány házat tudnak ellátni energiával. Ezek között az erőművek között van szénnel, szeméttel, olajjal és urániummal működő, van hibrid erőmű (szénnel és/vagy olajjal működő), de persze nem feledkezhetünk meg a nagyon értékes természetes erőforrásokkal működő erőművekről sem.

 

A játék menete

Előkészületek:

Mindenki kap 50 Elektrót, és felhelyez egy bábut a pontozósávra, valamint további egy bábu szükséges a sorrend jelzéséhez, amit az elején sorsolunk, a játék folyamán aszerint változik, hogy kinek van a legtöbb városa bekötve a hálózatba, vagy hogy ki rendelekzika legmagasabb értékű erőművel. A 3-tól 10-ig jelzett erőműveket két sorba egymás alá a tábla mellé kell helyezni (fontos a sorrend), ez lesz a nyersanyagpiac. A felső sor (3-6-ig) az aktuális piacot, a második (7-10-ig) pedig a jövőbeni piacot reprezentálja. De ne feledkezzünk el a nyersanyagpiacról sem, fel kell tenni megfelelő számú fa bábut, hogy lássuk, mennyibe is kerülnek az adott körben az egyes anyagok.

Első lépés: az erőművek megvásárlása

Licitálnunk kell a felső sor erőműveire. Az a játékos kezdi a licitálást, aki az első helyen áll. Az első játékos választ, utána a soron következők eldönthetik, hogy ajánlanak-e többet, vagy passzolnak, ez addig megy, amíg a legtöbbet licitáló el nem viszi az erőművet. Ez után felcsapunk egy újabb lapot, és a következő játékos szintén a négy legkisebb erőmű közül választhat. Az első körben mindenkinek kötelező egy erőművet vásárolnia,  a további körökben ez opcionális. A játék folyamán egy játékos egyszerre három erőművet birtokolhat. Ez nem azt jeleni, hogy nem vásárolhatunk háromnál többet, hanem azt, hogy egy újabb erőmű megvételénél ki kell dobnunk egy régebbit.

Második lépés: a nyersanyag beszerzése

A vásárlást a legutolsó helyen álló kezdi, azaz ő tudja a legolcsóbban megszerezni a különböző anyagokat. Ily módon a további játékosoknak már drágább lesz a beszerzés, sőt az is előfordulhat, hogy valamelyik anyag el is fogy. A megvásárolt anyagokat az erőmű kártyákon tárolhatjuk, maximum kétszer annyit, mint amennyihez szüksége van a termeléshez.

Harmadik lépés: a házak építése

Mindenki az első házát tetszőleges helyre, ahova más még nem telepedett még le, 10 Elektróért építheti fel. Itt szintén megfordul a sorrend, tehát a leggyengébb játékos kezdi az építkezést. A játék során bármely város beköthetjük a rendszerbe, amit el tudunk érni saját városainkból, de ilyenkor már meg kell fizetnünk a vezeték kiépítését is, ezt a táblán feltüntetett összeg jelzi.

Negyedik lépés: a felfűtés

A játékosok erőműveik segítségével árammal látják el házaikat, ám ehhez szükség van a vásárolt nyersanyagokra. Minél több házat fűtünk fel, annál több pénzhez jutunk, amit később új, drágább, de hatékonyabb erőművek vásárlására, újabb házak építésére, valamint nyersanyagvásárlásra lehet fordítani. Végezetül feltöltjük a nyersanyagpiacot, és meghatározzuk az új sorrendet is.

A játék három körből áll. Az előbb felvázolt lépések mentén haladva a második kör akkor kezdődik el, ha valaki felépíti a hetedik házát is. A különbség ez után csupán annyi, hogy már építkezhetünk játékostársaink mellé, valamint, hogy egy ház felhúzása már 15 Elektróba kerül. Ezen kívül figyelnünk kell arra, hogy most már másképp töltődik fel a világpiac is. A harmadik fázis akkor jön el, amikor az erőmű pakli aljára helyezett 3. rész kártya előkerül. Ez a következő változtatásokat jelenti: máshogy töltődik fel a nyersanyagpiac, harmadik házat is lehet építeni játékostársaink mellé, valamint megszűnik a jövőbeni piac, eltávolítjuk a legkisebb és a legnagyobb erőműveket, és így hat erőműre lehet licitálni.

A játéknak akkor van vége, ha valaki megépíti a 17. házát. De ez nem jelenti azt, hogy ez a játékos a nyertes. A győztes az, aki a legtöbb városát tudja ellátni árammal, ha ez döntetlen, akkor az nyer, akinek több pénze van.

Ahogy már említettem a szerencse szinte teljesen ki van zárva ebből a társasból, csupán ott jelenik meg, hogy milyen sorrendben követik egymást az erőművek. Ebből az is látható, hogy majdnem végig előre lehet tervezni lépéseinket, szinte teljesen kiszámítható minden.

Most, hogy egy kicsit utánanéztem, láttam, hogy már kiegyészítők is kaphatók extra erőmű kártyák, és újabb játékterek formájában (Franciaország/Olaszország és Benelux-Közép-Európa), de ezek csak az alapjátékkal együtt játszhatók. Úgyhogy ha netalán már unnánk az alapot, be lehet újítani egy kiegészítőt.

Összességében  a Funkenschlag egy izgalmas taktikai játék, amit 2-6 játékos játszhat, és természetesen akkor a legjobb, ha minél többen vesznek részt. Viszont itt mindenképp fel kell hívnom arra a figyelmet, hogy érdemes vérbeli nagy társasozókkal játszani, természetesen nulla alkoholfogyasztás mellett, mert - saját tapasztalatból tudom, hogy - különben nagyon vontatottá és unalmassá válik a játszma. Tehát kezdőknek nem igazán ajánlanám, szerintem jobb, ha nem ezzel a játékkal indítják el társas karrierjüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr97997746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása