Társasozni jó!

Játékajánlók nyaraláshoz, utazáshoz, kocsmázáshoz.

Friss topikok

  • Pala: Hú, basszus! Ennyi helyesírási hibát! (2022.06.04. 01:10) Kockajáték - Bas
  • Sgyula74: Üdv!Segítségét szeretnék kérni.Tudna valaki küldeni a gyűrűk ura társashoz ját... (2017.11.05. 15:10) A gyűrűk ura társasjáték
  • Ági Halász Szabó: Ezt a fajta társast lehet még valahol kapni? (2015.12.25. 23:39) Bolondos labirintus - Aki keres, az talál
  • emmersson: A lényeg, vagyis a kezdés jogáért való alkudozás kimaradt!!! EZ a játék sava-b... (2015.08.07. 01:04) Lórum
  • Szmájler (törölt): Korábban megtaláltam. Le is volt mentve, de azóta már elkallódott sajnos, vate... (2013.09.09. 12:53) Dallas - Gazdálkodj okosan Texasban
  • Vinyl Babe: Maya volt a legrégebbi ismert neve a játéknak, nekem még megvan az eredeti tár... (2012.10.25. 20:27) Kalaha vagy Mankala

Stupido

2009.01.21. 13:17 - csokkerka

Címkék: kártya rövid bemelegítő sok játékos

A Stupido egy rendkívül egyszerű kártyajáték, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. A játék eléggé pörgős, főleg ha minél többen játszuk. Ezen felül nem igényel túl nagy belemerülést, úgyhogy akár iszogatás közben is kitűnő elfoglaltság.

A kártyacsomag 120 számozott lapból áll, amiken ezen felül 0 és 5 közötti számú büntetőpont is található. Kezdéskor mindenki tíz lapot kap a kezébe, és az asztalra még öt lapot helyezünk. A játék folyamán körönként minden játékos kiválaszt egy lapot, úgy hogy a többiek ne lássák, majd ha mindenki választott, egyszerre mutatják meg. A játék lényege, hogy mindig amellé az asztalon levő lap mellé kell tennünk a kiválasztott lapunkat, amihez növekvő sorrendben a legközelebb áll. Először a legkisebb lapot kell a hozzá legközelebb eső laphoz letenni, és így tovább, vagyis például a képen a 20-as jön a 13-as mellé, aztán a 49 a 39 után, a 75, a 81 és a 111 pedig egymás után a 70-es mellé kerülnek. Ezt követően húzunk a húzópakliból, majd újra kiválasztunk egy lapot, megmutatjuk és így tovább, és így tovább.

Büntetőpontokat (csillagok) úgy szerezhetünk, hogyha mi tesszük le a sorban a hatodik lapot, akkor az egész sort elvisszük és az általunk letett hatodik lap marad a sorban az első. Például a képen a 111 után jön a 112 és a 113, de mivel ez már a hatodik a sorban, így aki ezt rakta elviszi az egész sort, és a következő sor a 113-sal fog kezdődni, és ez után pakoljuk tovább a lapokat. A játékot egyébként az nyeri, aki a legkevesebb csillagot gyűjti össze.

Ezeken kívül van még egy szabály, vagyis ha a sorban szereplő utolsó lapok mindegyikénél kisebbet teszünk, akkor kicserélhetünk egy sort, azaz választanunk kell egyet, amit elviszünk (azt érdemes, amiben a legkevesebb csillag van), és a mi kártyánkkal fog kezdődni az új sor. A képen a 6-os a legkisebb lap, ez a játékos választ magának egy sort. Itt a 13+20-as sort, vagy a 68-ast érdemes elvinni, mivel ezekben csak 3-három csillag van.

Egyébként az elvitt sorokat nem a kezünkben gyűjtjük, hanem félretesszük, és a játék végén összeszámoljuk. A játéknak akkor van vége, ha már nem tudunk a húzópakliból húzni, és a kezünkből is elfogytak a lapok.

Szóval nem egy bonyolult játék, úgyhogy akár gyerekekkel is lehet játszani. A játék elég pörgős, kb húsz perces egy menet. Szerintem annál izgalmasabb és kiszámíthatatlanabb, minél többen játszák (4-10 fő), mivel így nagyobb az esélye annak hogy valaki biztosan visz egy sort. Amikor megismertük a Stupidot, sokat gondolkoztunk azon, hogy mi lehet nyerő stratégia, de hamar rá kellett jönnünk, hogy tulajdonképpen ilyen nem létezik, mivel elég nagy szerepe van a véletlennek és a szerencsének. Ennek köszönhetően szinte minden körben más a nyerő, hiszen a szerencse forgandó! Egyszóval szórakoztató játék, nagy pozitívuma, hogy sokan is lehet játszani, akár kocsmázás közben is. Tehát ez egy amolyan bemelegítő játéknak is mondható, hogy ráhangoljuk magunkat valami komolyabbra. A társaságunkban akadnak olyanok, akik nem túl nagy társasozók, de ez a kártyajáték mégis elnyerte a tetszésüket, tehát további előnye, hogy még azok is, akik nem nagy játékosok, is kellemesen el tudják magukat foglalni vele.

Ha valaki ki akarja próbálni, megteheti a honfoglaló holnapján is, vagy onnan meg is tudja rendelni a kártyát. Egyébként ugyanez a játék Vigyáz(z)6! néven is fut. Csupán annyi a különbség, hogy ott ha jól emlékszem csak 105-ig  és nem pedig 120-ig mennek a lapok. Tehát, ha valakinek megtetszett a játék, akkor ezt is be lehet szerezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasoznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr9893335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása